Kako ga proizvodimo

U tehnologiji proizvodnje bučinog ulja koriste se različiti postupci. Oni u konačnici određuju njegovu kvalitetu, ali i cijenu.

U ponudi iz naše proizvodnje možete pronaći hladno i toplo prešana ulja kao i salatno ulje (toplo prešano bučino ulje razrijeđeno klasičnim biljnim uljem) te različite vrste jestivih koštica (slane, sa chilli paprikom te u raznim okusima i kombinacijama).

Najkvalitetnije i najcjenjenije je bučino ulje dobiveno je postupkom hladnog prešanja, odnosno cijeđenja koštica. Riječ je o složenom i sporom postupku proizvodnje kod kojeg se za 1L ulja koristi čak do 8kg koštica, zbog čega je tržišna cijena proizvedenog ulja viša.

No zato je kvaliteta neupitna, jer je hladnim prešanjem očuvana sva vrijednost sakrivena u bučinim sjemenkama. Ulje dobiveno postupkom hladnog prešanja je tamno zelene boje i izrazite gustoće. Okus je vrlo sličan okusu koštica buče.

Toplinski postupak proizvodnje je nešto jednostavniji, ali se njime gube mnoga važna svojstva. U konačnici, to rezultira uljem slabije kvalitete i slabije nutritivne vrijednosti.

Stoga prilikom kupnje obratite pažnju na etiketu. Ako je ulje proizvedeno tehnologijom hladnog prešanja, to na etiketi mora biti i naglašeno.

 

X